Rīgā notiks čehu izcelsmes polārpētnieka Jūliusa Paijera gravīru reprodukciju izstāde un diplomāta, tulkotāja un ceļotāja Zdeņeka Ličkas lekcija par Juliusu Paijeru un viņa ekspedīcijām uz Ziemeļpolu. Izstādes organizētāji ir Čehijas Republikas vēstniecība Latvijā, Čehijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes Ģeoloģijas nodaļa.

2024. gada 1. oktobrī, otrdienā, plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Dabas mājas 223. auditorijā, 2. stāvā, Jelgavas ielā 1, notiks slavenā čehu izcelsmes polārpētnieka Jūliusa Paijera gravīru reprodukciju izstādes vernisāža, kuru ar lekciju par Juliusu Paijeru un viņa ekspedīcijām uz Ziemeļpolu atklās diplomāts, tulkotājs un ceļotājs Zdeņeks Lička.

„Ekspedīcija uz ziemeļpolu” ir nozīmīgākā no Čehijas zemēm nākošā Arktikas pētnieka un slavenākā polāro ainavu gleznotāja Jūliusa Paijera (Julius Payer) (1841.–1915. g.) grāmatas ilustrāciju izstāde. 1876. gadā Vīnē viņš publicēja ceļojumu aprakstu „Austroungārijas ekspedīcija uz Ziemeļpolu 1872.–74. gadā, pie kuras pielikts izklāsts par otro vācu ekspedīciju uz Ziemeļpolu 1869.–1870. gadā un polāro ekspedīciju 1871. gadā”. Būtiska grāmatas daļa 2019. gadā iznāca čehu valodā ar nosaukumu „Ekspedīcija uz Ziemeļpolu”, uz šī izdevuma pamata ir veidota arī autora ilustrāciju izstāde. Lai uzsvērtu Paijera māksliniecisko ģenialitāti, izstādi atklājošajā panelī attēlota viena no četru tā dēvētā Franklina polārā cikla audeklu reprodukcija. Gleznā „Nāves līcis” attēlots traģiskais sera Džona Franklina 1845. gada polārās ekspedīcijas gals. Viena no tās vēlākajām versijām kopš 1964. gada ir pastāvīgi izstādīta Čehijas Zinātņu akadēmijas Ģeofizikas institūta lekciju zālē Prāgā 4 — Sporžilovā. Gleznas „Vilčeka salas atklāšana” un heliogravīra „Nekad neatgriezties!” ir izstādītas Teplices Reģionālajā muzejā.

Diplomāts, tulkotājs un rakstnieks Zdeņeks Lička (Zdeněk Lyčka) ir viens no Jūliusa Paijera vārda un darbības popularizētājiem gan Čehijā, gan ārzemēs. Šis ir gadījums, kad polāro pētījumu popularizēšana notiek ne tikai vārdos, bet arī darbos — Zdeņeks Lička pats ar slēpēm ir šķērsojis Grenlandi, pēc šī ceļojuma izdodot grāmatu „Ar slēpēm pāri Grenlandei”.

„Reizēm man jautā, kāpēc vispār doties šādā ekspedīcijā. Cilvēkam gribas piedzīvot kaut ko tādu, par ko viņš ir tikai dzirdējis un lasījis, un vēlas to pierādīt pats. Viņš vēlas pārvarēt visdažādākos aizspriedumus un bez jebkādas palīdzības nobraukt simtiem kilometru un apgūt visu, kas ar to saistīts. Viņš vēlas iekarot dabu, kas ir pilnīgi neiespējami, un viņš vēlas pierādīt, kāds viņš ir cilvēks, un tomēr viņš ir pilnīgs neveiksminieks salīdzinājumā ar majestātisko mūžīgā sniega un ledus pasauli” stāsta Z. Lička.

Čehijas Republikas vēstniecība un Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes Ģeoloģijas nodaļa aicina studentus, ģeoloģijas un polārpētījumu interesentus un jomas atbalstītājus apmeklēt pasākumu.

Dalīties