Šī gada 5. decembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē sadarbībā ar Latvijas Augsnes zinātnes biedrību un Latvijas Universitāti tika organizēts Pasaules augsnes dienai veltīts pasākums – konference, seminārs “Augsne un ūdens – dzīvības spēks”.

Pasākuma laikā tika prezentētas un apspriestas dažādas tēmas saistībā ar aktualitātēm Latvijas augšņu klasifikācijā kartēšanas vajadzībām, kūdraugšņu izplatības kartēšanas metodiskajiem risinājumiem, starptautiskās augšņu klasifikācijas sistēmas WRB jaunumiem, augsnes ūdens kvalitātes ietekmējošiem faktoriem un videi draudzīgu meliorācijas sistēmu elementu izvēlei un ierīkošanai, pazemes ūdeņu daudzveidībai, kā arī Eiropas vienotās pētījumu programmas (EJP Soil) īstenošanu saistībā ar ilgtspējīgu lauksaimniecību augsnes apsaimniekošanai klimata pārmaiņu kontekstā.

 

Pasākumu atklāja LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes asociētais profesors, Latvijas Augsnes zinātnes biedrības prezidents Raimonds Kasparinskis.

Pasākums norisinājās vienlaicīgi klātienē un attālināti, pārstāvot 64 dalībniekus no dažādām organizācijām, t.sk. zinātniekus, studentus, lauksaimniekus, politikas veidotājus, kā arī žurnālistus.

 

Pasaules augsnes dienas kampaņas mērķis ir palielināt izpratni par veselīgu ekosistēmu un cilvēku labklājības saglabāšanas nozīmi, risinot pieaugošās augsnes apsaimniekošanas problēmas, palielinot izpratni par augsni un mudinot sabiedrību uzlabot augsnes veselību un stāvokli.


5. decembris ir ANO oficiāli apstiprinātā Pasaules Augsnes diena, kurā tiek svinēta veselīga augsne veselīgai dzīvei. Jo mūsu planētas nākotne ir atkarīga no ekosistēmām, dabas resursiem, bioloģiskās daudzveidības un cilvēkiem, kuri ir atkarīgi no augsnes stāvokļa.

2013. gada decembrī ANO Ģenerālās asamblejas 68. sesijā 2015. gads tika nosaukts par Starptautisko augsnes gadu un 5. decembris par Pasaules augsnes dienu, lai palielinātu izpratni par augsnēm. ANO Ģenerālā asambleja piešķīra FAO Globālajai augsnes partnerībai (GSP) oficiālu mandātu turpmāk koordinēt tās globālās kampaņas īstenošanu katru gadu.

Pasaules augsnes diena tiek atzīmēta 5. decembrī, atzīstot Taizemes karaļa Bhumibola Adulyadeja oficiālo dzimšanas dienu, kurš bija viens no galvenajiem šīs iniciatīvas atbalstītājiem.

Augsnes kampaņas mērķi ir:

• Informēt, izglītot un iesaistīt plašu sabiedrību par augsnes nozīmi;

• Palielināt izpratni par augsnes ilgtspējīgas apsaimniekošanas prakses būtisko nozīmi ekosistēmu veselībai un cilvēku labklājībai;

• Aicināt valdības, privāto sektoru un sabiedrību aizsargāt augsnes;

 

Pasaules augsnes diena ir kā globāli svētki, kas sastāv no tādām aktivitātēm kā:
fotogrāfiju izstādes, filmu festivāli, lekcijas, paneļdiskusijas, leļļu izrādes, pārtikas tirgi, koku stādīšana, modes parādes, koncerti, sporta sacensības, viktorīnas, zīmēšanas konkursi, semināri, darbnīcas, runas, sabiedrības informēšanas kampaņas un dzejas koncerti.

Šajos pasākumos piedalās ne tikai FAO un GSP partneri, bet arī starptautiskās un nacionālās nevalstiskās organizācijas (NVO), politikas veidotāji, starptautiskas slavenības un vietējās amatpersonas, kā arī lauksaimnieki, augsnes speciālisti, sabiedriskās organizācijas un jaunieši.

Dalīties