Sestdienā, 14. oktobrī, spītējot lietum un vējam, ar Ģeogrāfijas un Vides zinātnes maģistra studiju programmas studentiem devāmies uz Meža pētīšanas stacijas mežiem Jelgavas apkārtnē.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” direktors Dr.silv. Jurģis Jansons iepazīstināja ar pakāpenisko ciršu ideju priežu mežos un deviņiem demonstrācijas objektiem (piemēram, joslu un grupu pakāpeniskā cirte). Iepazināmies ar pakāpenisko ciršu atšķirību no kailcirtēm un izlases cirtēm. Diskutējām par šīs pieejas iespējamo devumu sabiedrības attieksmes veidošanā/izmainīšanā par mežu ciršanu, par ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšanu, devumu Eiropas zaļā kursa kontekstā.

Interesanta diskusija bija arī par terminoloģiju: zaļais kurss vs. zaļais darījums; kailcirte (tīrcirte, tulkojot burtiski no angļu valodas clearcut) vs. atjaunošanas cirte; meža ciršana vs. meža zāģēšana; koksnes ieguve vs. koksnes audzēšana u.c..

 

Pateicamies LVMI “Silava” direktoram Jurģim Jansonam un Meža pētīšanas stacijai par atsaucību, uzņemot studentus un par lauka studiju nodarbībai veltīto laiku.


Seminārs notika studiju kursa “Mežu ainavas un pārvaldība” ietvaros (docētāji: prof. Oļģerts Nikodemus, asoc.prof. Solvita Rūsiņa, vad.pētn. Ivo Vinogradovs). Studiju kurss veltīts meža resursu un meža ainavu pārvaldībai, apskatot gan ekoloģisko un sociālo, gan ekonomisko un dabas saglabāšanas faktoru mijiedarbību un sinerģiju. Notiek sadarbība ar nozaru speciālistiem, aicinot uz vieslekcijām un semināriem.

Dalīties