Šī gada 29. septembrī Zinātnieku naktī LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē piedalījās Interreg Centrālās Baltijas jūras programmas projekta “TransFarm - Pārrobežu sadarbība cirkulārām bez augsnes lauksaimniecības sistēmām (Nr. CB0100007)” zinātniskā grupa, demonstrējot urbānās lauksaimniecības tehnoloģiju prototipus. Interesi par izveidotajām demonstrācijas iekārtām izrādīja gan skolēni un studenti, gan arī vecākas paaudzes apmeklētāji.

Prezentētais stenda ziņojums un maza mēroga akvaponikas, hidroponikas un aeroponikas prototipi guva plašu atsaucību un interesi no pasākuma apmeklētājiem, veicinot diskusijas plašā spektrā, kas saistīts ar šāda veida tehnoloģijām, to priekšrocībām, ierobežojošajiem faktoriem un nākotnes perspektīvām. Akvaponikas iekārtas izveides vienkāršība, tās darbības koncepcija, kur zivju un dārzeņu audzēšana tiek apvienota slēgtā ciklā, pēc vairāku apmeklētāju domām radīja interesi pašiem mēģināt šādu iekārtu izveidot. Ņemot vērā, ka viens no projekta mērķiem ir šādu tehnoloģiju demonstrācija un sabiedrības informēšana, tad dalība Zinātnieku nakts aktivitātēs tiešā veidā sniedza iespēja šo mērķi īstenot, iepazīstinot sabiedrību ar slēgtām cirkulāras bez augsnes lauksaimniecības metodēm. Dalība Zinātnieku naktī pārliecinoši parādīja sabiedrības ieinteresētību šādos inovatīvos risinājumos un motivēja turpināt aktīvu projekta "TransFarm" komunikāciju sabiedrībai.

   

TransFarm projekts (Nr. CB0100007) tiek atbalstīts no Eiropas Savienības Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gada līdzekļiem.

Kopējais budžets – 1,87 milj. EUR; Eiropas Reģionālās attīstības fonds – 1,5 milj. EUR.

Projekta oficiālā mājaslapa

Dalīties