30. septembrī tika atklāta Ģeologu skola ar pirmo nodarbību, kuras tēma bija “Visa pasaule zem mūsu kājām”. Nodarbības laikā skolēni uzzināja, ka ģeologi ir Zemes vēstures detektīvi, kuri seko pavedieniem, lai izprastu pagātnes notikumus un noskaidrotu, “kas lācītim (Zemei) vēderā”.

Nodarbību aizraujošāku padarīja datorspēles “Minecraft” iesaistīšana jauno ģeologu domāšanas procesā, kā arī kāpšana no LU Dabas mājas 8. stāva līdz pat pašam pagrabam, tā simulējot ierakšanos vairāk kā viena kilometra dziļumā zem ēkas. Nodarbības viesis, asociētais profesors Māris Krievāns, pastāstīja par savu aizraujošo ceļu ģeoloģijas nozarē, ģeoloģijas praktisko nozīmi un karjeras iespējām. Izsalkumu remdēja gardas uzkodas un Ģeologu skolas svinīgajai atklāšanai sagatavotās medus kūkas, kuras arī kalpoja kā salds simbols Zemes dzīļu slāņveida uzbūvei.

Ģeologiem, īpaši 1. kursa Ģeoloģijas bakalaura studiju programmas studentiem, "medus kūkas saistība" ar ģeoloģiju (tieši Latvijas nogulumiežu segu) ir diezgan tieša! Par to ikgadēji jaunajiem studentiem stāsta Ģeoloģijas nodaļas asociētais profesors Ģirts Stinkulis:

     "Latvijas nogulumiežu segas salīdzinājums ar slāņoto medus torti ir tiešs, jo slāņu kopumā horizontālais sagulums ir analoģisks šim gardajam kulinārajam izstrādājumam. Arī veidošanās procesu var salīdzināt, jo medus torti gatavo slāni pa slānim, un nogulumieži šādi secīgi izveidojās seno ūdenstilpju ūdeņos. Tikai veidošanās laiks krietni atšķiras, jo grūti samērot stundu virtuvē un 500 miljonus gadu ģeoloģiskajā vēsturē. 

Tā kā proterozoja kristāliskā pamatklintāja virsma un to pārsedzošie nogulumieži ieguļ slīpi, kopumā ar kritumu uz dienvidrietumiem, un tos laiku pa laikam ir skārusi erozija, var teikt, ka nogulumiežu "medus torte" ir nolikta nedaudz slīpi un tai ar iedomātu asu nazi augšā izveidots horizontāls šķēlums. Tā rezultātā ziemeļos-ziemeļaustrumos atsedzas senākas "tortes" daļas, bet uz dienvidrietumiem - jaunākas. Lai "torte" nesabojātos, tās augšpusi droši sargā kvartārsegas "krēma kārta"."

 

Par nodarbības raitu un atraktīvu norisi parūpējās Ģeoloģijas studiju programmu studenti Valērija Guščina, Daira Krope, Valters Alksnītis un Matīss Brants.

 Ja vēl neesi pieteicies Ģeologu skolai, tad nebēdā, jo joprojām ir iespēja pieteikties dalībai Ģeologu skolā – droši dodies uz mājaslapu un aizpildi pieteikšanās anketu! Nākamajā nodarbībā ar nosaukumu “Ko mēs neizaudzējam, to mēs izrokam”, iepazīsim raibo minerālu un iežu pasauli un uzzināsim, cik cieši saistīta ir mūsu ikdiena ar derīgajiem izrakteņiem, kā arī uzklausīsim kādu nozares pārstāvja stāstījumu. Nodarbība notiks sestdien, 28. oktobrī, no plkst. 10.00-14.00, Latvijas Universitātes Dabas mājā, Jelgavas ielā 1, 301. telpā, Rīgā.

 

Par ģeologu skolu

Kas atrodas mums zem kājām un kas notiek Zemes dzīlēs? Kur būvēt savu māju, lai to varētu droši apdzīvot paaudžu paaudzēs? Kādas senās dzīvības formas reiz apdzīvoja Latvijas teritoriju un kā atrast to fosīlijas? Kādus derīgos izrakteņus mēs varam iegūt Latvijā un vai pie mums ir sastopami arī dimanti? Kas rada zemestrīces un kā mēs varam izmantot fiziku, lai pētītu Zemes dzīles, tās pat neaizskarot? Kur ierīkot urbumu, lai iegūtu dzeramo ūdeni, un kā prognozēt ūdens piesārņojuma izplatību? Kādu stāstu var pastāstīt ceļmalā atrasts akmens?

Ja vēlies pavadīt vienu dienu mēnesī, lai iegūtu atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, pievienojies Ģeologu skolai!

Katrā nodarbībā apvienosim interesanto ar lietderīgo:
- apspriedīsim kādu aizraujošu tēmu un izpildīsim praktisku uzdevumu;
- no nozares pārstāvjiem uzzināsim, kā šādi uzdevumi tiek risināti reālajā darba vidē.

Iegūtās zināšanas un pieredze būs spēcīgs atspēriens arī ģeoloģijas bakalaura programmas studijās!

Kad: mācību gada katra mēneša vienā no sestdienām no plkst. 10.00–14.00.
Kur: Latvijas Universitātes Dabas mājā, 301. telpā, Jelgavas ielā 1, Rīgā.

Dalīties