Jaunām sadarbībām atvērta centralizētā Latvijas Universitātes (LU) pētniecības kompetenču datubāze, kuru izveidojis LU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centrs (ZPC). Aicinām interesentus un sadarbības partnerus sazināties tieši ar izvēlēto LU pētnieku vai sūtīt savu sadarbības piedāvājumu ZPC. Jaunizveidotā datubāze radīta, lai LU kā vadošā zinātnes universitāte varētu paplašināt sadarbību ar ārējiem partneriem un sniegt savu ieguldījumu valsts un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Datubāze ir pieejama LU mājaslapas sadaļā “Sadarbība ar ārējiem partneriem” – Latvijas Universitātes pētniecības kompetences (lu.lv), kur ir iespējams padziļināti iepazīties ar LU pētnieku piedāvātajām kompetencēm dažādās zinātnes nozarēs. Tā regulāri tiks atjaunota un papildināta, tai skaitā, arī ar izvērstāku visas LU pētniecības jomas pārklājošu informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem. 

Universitātes plašais kompetenču spektrs, infrastruktūra un tehnoloģiskais aprīkojums nodrošina atbalstošu vidi pētnieciskai izcilībai, radošumam, starpdisciplināriem risinājumiem, radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesei sadarbības partneriem. 

Visa jaunizveidotajā mājaslapas sadaļā iekļautā informācija ir pieejama arī angļu valodā – Research competencies of the University of Latvia (lu.lv)

 

     Zemes zinātnes, fiziskā ģeogrāfija un vides zinātnes

Ģeokosmiskie pētījumi

Astrometrija

Dažādu kosmisko objektu novērojumi, izmantojot LU GGI optiskās novērošanas sistēmu. Zvaigžņu attēlu apstrāde. Zemei tuvo objektu (NEOs) meklēšanai, ģeostacionārā vai zemākās orbītās esošu satelītu novērojumi.

 

Diāna Haritonova
(diana.haritonova@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)

GNSS datu pēcapstrāde

Patstāvīgo GNSS bāzes staciju datu, kā arī statisko (>2h) mērījumu datu apstrāde ar Bernese GNSS Software. GNSS mērījumu koordinātu aprēķins, pēc vajadzības veikta to transformācija. Iespējama tālāka datu analīze, piemēram, jonosfēras ietekmes uz GNSS datiem izpēte.

Inese Vārna
(inese.varna@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)

Vertikāles nolieču mērījumi, datu apstrāde

Mērījumu plānošana, vertikāles nolieču mērījumi ar digitālo zenītkameru VESTA, iegūto datu apstrāde, izmantojot ztcontrol programmatūru. Papildus meteo datu ievākšana mērījumu seansa laikā, piemēram, veicot drona (ar instalētu meteo sensoru) lidojumus, lai pētītu anomālās refrakcijas.

Inese Vārna
(inese.varna@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)
 

Laika sēriju analīze

GNSS koordinātu un vertikāles nolieču rezultātu laika sēriju analīze – trends, sezonalitāte, trokšņu raksturojums, signālu apstrāde laika un frekvenču diapazonā.

Inese Vārna
(inese.varna@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)
 

Ģeodēzisko datu apstrāde un vizualizācija

Dažādu ģeodēzisko mērījumu failu formātu pārveide, statistiskā analīze, datu vizualizācija.

Inese Vārna
(inese.varna@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)
 

Fotogrammetrija

Attēlu uzņemšana no dažādiem skatu punktiem un to turpmāka apstrāde, lai iegūtu trīsdimensiju (3D) informāciju par objektu, mērītu un noteiktu objektu īpašības, piemēram, ģeodēzijā, kartogrāfijā, inženierzinātnēs un citās jomās.

Jurijs Ješkins
(jurijs.jeskins@lu.lvhttps://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)
 

Lietišķā ģeogrāfija un ģeomātika

Ģeogrāfisko datu bāzu sistēmu izstrāde

Ģeogrāfisko datubāzu sistēmu izveidošana un uzturēšana. Datubāzu atjaunošana un analīze. Telpiskā analīze. Pilsētvides novērtējums, izmantojot ĢIS. Digitālo datu slāņu sagatavošana un adaptēšana, atbilstoši pētījuma nosacījumiem.

Irīna Baltmane
(irina.baltmane@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)

Datu telpiskā analīze  

Datu vākšana un aprēķinu veikšana, izmantojot BERNESE programmatūru. Aprēķinu rezultātu apkopošana.

Irīna Baltmane
(irina.baltmane@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)
 
 

Lietišķā ģeoloģija

Ģeofizikālā izpēte 

Ģeofizikālā izpēte, izmantojot magnētisma, gravitācijas un ģeoradara metodes, gan lietišķiem nolūkiem (derīgo izrakteņu izpēte, infrastruktūras komunikāciju izvietojuma noteikšana u.c.), gan akadēmiskiem nolūkiem (ģeoloģisko struktūru izplatība un likumsakarības, arheoloģiskie pētījumi u.c.).

Matīss Brants
(matiss.brants@lu.lv; 22455633; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Ģeofizikālā modelēšana 

Ģeofizikālo datu apstrāde un modeļu veidošana ar dažādām programmēšanas valodām un datu apstrādes programmatūrām, piemēram, seismisko viļņu izplatīšanās ātruma, Zemes elektriskās pretestības, iežu blīvuma vai magnētisko īpašību aprēķins modeļu veidā.

Viesturs Zandersons
(viesturs.zandersons@lu.lv; 25954818; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Ģeoloģiskā modelēšana

Ģeoloģisko modeļu izveide, ņemot vērā publiski pieejamos un jauniegūtos ģeoloģiskos un ģeofizikālos mērījumus.   

Viesturs Zandersons
(viesturs.zandersons@lu.lv; 25954818; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Ģeofizikālo un ģeoloģisko datu ieguve 

Lauka pētījumu izstrāde un plānošana, izmantojot specializētu ģeofizikālo un ģeoloģisko aparatūru iežu īpašību kartēšanai.

Viesturs Zandersons
(viesturs.zandersons@lu.lv; 25954818; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Grunts mehānika 

Lauka un laboratorijas testi grunšu mehānisko īpašību noteikšanai, analītiskie risinājumi un/vai konstruktīvie modeļi grunts uzvedības simulācijai ar mērķi nodrošināt grunts stabilitāti un ierobežot deformācijas, vienlaikus kontrolējot gruntsūdeņu plūsmu un grunts porūdens spiedienu.

Māris Krievāns
(maris.krievans@lu.lv; 26183313; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Hidroģeoloģija 

Hidroloģisko novērojumu lauka pētījumu plānošana un īstenošana, liela apjoma datu apstrāde un analīze R vidē; hidroloģisko, meteoroloģisko un ekoloģisko novērojumu un datu kopu integrācija.

Andis Kalvāns
(andis.kalvans@lu.lv; 26545112; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Ģeoloģisko un vides datu apstrāde un analīze

Dažādu formātu un skalu ģeoloģisko un vides datu apstrāde, analīze un vizualizācijas risinājumi, ieskaitot telpiski piesaistītus datus un laikrindu datus. 

Alise Babre
(alise.babre@lu.lv; 29358291; https://www.gprm.lu.lv/lv/)
 

Dabas aizsardzība

Dabas produktu ķīmiskā sastāva un bioloģiskās aktivitātes novērtēšana

Pētījumi par dažādu augu ķīmisko sastāvu un to bioloģisko aktivitāti. Latvijai un citām valstīm raksturīgu augu un produktu analīze. Plašā spektra ķīmiskā sastāva analīzes, nosakot produkta neorganisko vielu sastāvu, kā arī organiskās vielas. Dažādu elementu (C,H,N, smago metālu) un individuālu savienojumu esamības un apjoma identifikācija produktā. Plaša spektra ekstraktu sagatavošana un konkrētu vielu attīrīšana. Bioloģiskās aktivitātes novērtēšana uz dažādiem testorganismiem ar dažādām bioķīmiskajām metodēm (sadarbībā ar laboratorijām).   

Laura Kļaviņa
(laura.klavina@lu.lv; 28348067; 
https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Atmosfēras piesārņojuma novērtējums

Atmosfēras piesārņojuma avotu ietekmes novērtējums, mērījumi, izmantojot difūzijas iekārtas, emisiju aprēķini, dispersijas un plūsmu dinamikas modelēšana. Meteoroloģisko apstākļu ietekme uz piesārņojuma līmeni, piesārņojuma loma karstuma viļņu epizožu norises laikā. Individuālu vielu un smaku piesārņojuma novērtējums un analīze, galveno avotu identifikācija un kvantifikācija.

Iveta Šteinberga
(iveta.steinberga@lu.lv; 26467809; 
https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Trokšņa piesārņojuma novērtējums

Trokšņa piesārņojuma mērījumi un izplatības modelēšana. Trokšņa piesārņojuma struktūras un frekvencionalā analīze. Rezultātu kartēšana.

Iveta Šteinberga
(iveta.steinberga@lu.lv; 26467809;
https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Augsnes zinātne: augsnes klasifikācija, ģenēze, kartēšana, augsnes organisko vielu īpašības

Pētījumi dažādos ar augsnes zinātni saistītos jautājumos, t.sk., saistībā ar augsnes ģenēzi un augsnes veidošanās procesu attīstību vides faktoru mainības kontekstā, augsnes raksturojošo fizikālo (augsnes sablīvēšana, tilpummasa, granulometriskais sastāvs u.c.) un ķīmisko (N, C, P, CEC, piesātinājums ar bāzēm, smagie metāli, u.c.) īpašību raksturošana. Augsnes organisko vielu izpēte to satura noteikšanai, organisko vielu sastāva raksturošana: humusa frakciju ekstrakcija,  organisko vielu spektroskopiskās analīze, organisko vielu izmēra un blīvuma frakcionēšana. Augsnes kartēšana un augsnes īpašību kartēšana, t.sk. augsnes digitālā kartēšana, balstoties uz tālizpētes un satelītu attēlu analīzi, modelēšanas un mašīnmācības metodēm. 

Imants Kukuļs (augsnes zinātnes pētnieku grupa) 
(imants.kukuls@lu.lv; 26185632; 
https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Atbalsts ūdens apsaimniekošanas jautājumos un ES ūdens politikas ieviešanā

Ūdens struktūrdirektīvas, Gruntsūdeņu direktīvas, Dzeramā ūdens Direktīvas, Nitrātu direktīvas prasību analīze, izpilde un atbalsts metodisko risinājumu izstrādei un ieviešanai.

Inga Retiķe
(inga.retike@lu.lv; 29195637; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Sabiedriskās zinātnes aktivitāšu īstenošana vides jomā

Sabiedriskās zinātnes rīku konceptuāla izstrāde, ieviešana, interaktīvu mācību materiālu izstrāde (e.g., avoti.info).

Inga Retiķe
(inga.retike@lu.lv; 29195637; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Zinātnes komunikācija

Vizuālu materiālu izstrāde no koncepta, satura līdz gala rezultātam (video, animācijas, infografikas, ziņu lapas u.c.).

Inga Retiķe
(inga.retike@lu.lv; 29195637; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)
 

Dabas ģeogrāfija, hidroloģija

Ekohidroloģija. Mitrzemju hidroloģija. Augsnes ūdens, augsnes ūdens modelēšana. Gruntsūdens režīma un kavaltātes monitorings. 

Hidroloģisko novērojumu lauka pētījumu plānošana un īstenošana. Liela apjoma datu apstrāde un analīze R vidē. Pētnieku grupas darba plānošana un vadība, projektu vadība. Hidroloģisko, meteoroloģisko un ekoloģisko novērojumu un datu kopu integrācija.

Andis Kalvāns
(andis.kalvans@lu.lv; 26545112; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Fenoloģija

Fenoloģisko datu apstrāde un analīze; filoloģiskie modeļi. Liela apjoma datu apstrāde un analīze R vidē. Pētnieku grupas darba plānošana un vadība, projektu vadība. 

Andis Kalvāns
(andis.kalvans@lu.lv; 26545112; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)
 

Hidroģeoloģisko procesu matemātiskā modelēšana

Konceptuālo un matemātisko modeļu izstrāde no paraugošanas plāna sastādīšanas līdz funkcionāliem un nestacionāriem dažādu mērogu modeļiem.    

Alise Babre
(alise.babre@lu.lv; 29358291; https://www.gprm.lu.lv/lv/)
 

Pamatiežu ģeoloģija

Baltijas devona stratigrāfija 

Devona mugurkaulnieku – zivju un senāko četrkājaino  morfoloģijas, individuālās attīstības, sugu izplatības un paleoekoloģijas pētījumi. Dažas publikācijas saistībā ar citu devona un mezozoja organismu – dzeļšūņu, gliemju, augu sakņu veidojumu pētījumiem. Pētījumi paleozoja un mezozoja, galvenokārt Baltijas devona baseina nogulumu stratigrāfija un terigēno nogulumu sedimentoloģija. Pētījumi saistībā ar devona mugurkaulnieku paleobioģeogrāfiju un Baltijas devona baseina paleoģeogrāfiju. 

Ervīns Lukševičs
(ervins.luksevics@lu.lv; 29608516; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/pamatiezu-geologijas-katedra/)

Nogulumiežu uzbūves, sastāva un veidošanās apstākļu pētījumi (sedimentoloģija)

Pamatojoties uz nogulumiežu īpašībām (graudu izmēri, slāņojuma veidi, dažādi mērījumi un papildus pētījumi laboratorijā), tiek noskaidroti tie veidošanās apstākļi. Padziļinātas zināšanas Latvijā plaši izplatīto devona nogulumiežu (smilšakmeņi, māli, dolomīti, ģipši) pētījumos. 

Ģirts Stinkulis
(girts.stinkulis@lu.lv; 26588598; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/sedimentologija-un-devona-mugurkaulnieku-paleontologija/)

Derīgo izrakteņu sastāva, kvalitātes, izplatības un veidošanās apstākļu pētījumi 

Lauka un laboratorijas metožu izmantošana dolomītu, kvarca smilšu, mālu, kaļķakmeņu u.c. nogulumiežu derīgo izrakteņu sastāva un kvalitātes pētījumos. Padziļinātas zināšanas par derīgo izrakteņu izplatības un veidošanās apstākļu likumsakarībām Latvijā. Priekšstati par problemātiskiem, līdz šim neizmantotiem resursiem nogulumiežu segā un kristāliskajā pamatklintājā. 

Ģirts Stinkulis
(girts.stinkulis@lu.lv; 26588598; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/sedimentologija-un-devona-mugurkaulnieku-paleontologija/)

Komunikācija, lekcijas skolās, ekskursijas bērniem u.c. interesentiem par ģeoloģiju

Lekciju un praktisku nodarbību vadīšana (ar iežu, minerālu un derīgo izrakteņu kolekciju demonstrācijām) dažāda vecuma skolēniem un citiem interesentiem. Ekskursiju vadīšana dažādos novados (izvēloties atbilstošākos maršrutus, objektus) par ģeoloģisku tematiku, piemēram, devona smilšakmeņu atsegumiem. Komunikācija tiek nodrošināta latviešu vai angļu valodā. 

Ģirts Stinkulis
(girts.stinkulis@lu.lv; 26588598; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/sedimentologija-un-devona-mugurkaulnieku-paleontologija/)
 

Pamatiežu ģeoloģija, citas zemes zinātnes, fiziskās ģeogrāfijas un vides zinātnes apakšnozares

Baltijas devona baseina reģionālā paleoģeogrāfija

Devona mugurkaulnieku – zivju un senāko četrkājaino  morfoloģijas, individuālās attīstības, sugu izplatības un paleoekoloģijas pētījumi. Pētījumi paleozoja un mezozoja, galvenokārt Baltijas devona baseina nogulumu stratigrāfija un terigēno nogulumu sedimentoloģija. Pētījumi saistībā ar devona mugurkaulnieku paleobioģeogrāfiju un Baltijas devona baseina paleoģeogrāfiju. 

Ervīns Lukševičs
(ervins.luksevics@lu.lv; 29608516; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/pamatiezu-geologijas-katedra/)
 

Vides ķīmija un ekotoksikoloģija

Pazemes ūdeņu kvalitātes un piesārņojuma izpēte

Pazemes ūdeņu monitoringa tīkla un veida izstrāde; ķīmiskā sastāva izpēte pielietojot mūsdienu statistiskās analīzes metodes; virszemes-pazemes ūdeņu sasaistes identificēšana (tajā skaitā jūras intrūzija); konceptuālo modeļu un ūdens evolūcijas ceļu analīze; pētījumu objekti – gruntsūdeņi un citi pazemes ūdeņi, avoti, minerālūdeņi, dzeramais ūdens u.c.

Inga Retiķe
(inga.retike@lu.lv; 29195637; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)
 

Citas zemes zinātnes, fiziskās ģeogrāfijas un vides zinātnes apakšnozares

Sistēmdinamiskā modelēšana

Kompleksu procesu sistēmdinamiskā analīze un modelēšana. Sistēmu attīstības prognozes, scenāriju izstrāde un modelēšana.

Iveta Šteinberga
(iveta.steinberga@lu.lv; 26467809; https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Atmosfēras aerosolu novērtējums

Sensoru mērījumi, attālinātās novērtēšanas metodes. Aerosolu morfoloģiskā un ķīmiskā sastāva novērtējums izmantojot SEM/EDX metodi, galveno piesārņojuma avotu identifikācija. Plūsmu dinamikas modelēšana aerosolu izplatības novērtēšanā.

Iveta Šteinberga
(iveta.steinberga@lu.lv; 26467809; https://www.geo.lu.lv/par-mums/vides-zinatnes-nodala/lietiskas-vides-zinatnes-katedra/)

Devona mugurkaulnieku paleontoloģiskā meteriāla izpēte

Paleontoloģisko izrakumu organizēšana un veikšana, fosīlā materiāla apstrāde laboratorijā (mehāniskā, ķīmiskā preparēšana), makroskopisko un mikroskopisko atlieku noteikšana (taksonomiskā piederība, morfoloģija), patoloģiju identificēšana fosīlajā materiālā, plānslīpējumu izgatavošana un analīze.

Valters Alksnītis
(valters.alksnitis@lu.lv; 29735430; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Pazemes ūdeņu izpēte

Pazemes ūdeņu, t.sk. gruntsūdeņu dinamika un to sasaiste ar virszemes ūdeņiem un klimatiskajiem faktoriem. Ūdens līmeņu analīze un modelēšana, t.sk. izmantojot mašīnmācīšanās metodes un tālizpētes datus. Hidroģeoloģisko apstākļu izpēte un pazemes ūdeņu plūsmas. Pazemes ūdens ķīmiskais sastāvs, kvalitāte un piesārņojums. Avotu ūdens izpēte, to sateces baseinu aprēķins un slodžu ietekmes analīze. Jūras ūdeņu intrūzijas pētījumi un tās ietekmes novērtējums. Pazemes ūdeņu monitorings.

Jānis Bikše
(janis.bikse@lu.lv; 29844924; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Seismoloģiskā monitoringa veikšana 

Seismisko mērījumu apkopošana un apstrāde, notikumu izdalīšana un monitoringa datu plūsmas uzturēšana

Viesturs Zandersons
(viesturs.zandersons@lu.lv; 25954818; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/)

Pētījumi zemāko mugurkaulnieku (zivju un četrkājaiņu) paleontoloģijā 

Devona mugurkaulnieku – zivju un senāko četrkājaino  morfoloģijas, individuālās attīstības, sugu izplatības un paleoekoloģijas pētījumi.  Pētījumi paleozoja un mezozoja, galvenokārt Baltijas devona baseina nogulumu stratigrāfija un terigēno nogulumu sedimentoloģija. Pētījumi saistībā ar devona mugurkaulnieku paleobioģeogrāfiju un Baltijas devona baseina paleoģeogrāfiju. 

Ervīns Lukševičs
(ervins.luksevics@lu.lv; 29608514; https://www.geo.lu.lv/par-mums/geologijas-nodala/pamatiezu-geologijas-katedra/)

Ģeodinamika

Zemes virsmas vertikālie un horizontālie pārvietojumi pakļautie globālām un vietējām masu sadalījuma izmaiņām, kā arī globālām un sezonālām klimata izmaiņām (Fennoskandijas zemes pacelšanās efekts, Baltijas jūras spiediena ietekme, plūdmaiņas u.c.).

Diāna Haritonova
(diana.haritonova@lu.lvhttps://www.lu.lv/ggi)
   

SADARBĪBAS UZSĀKŠANAI 

Ārējie sadarbības partneri, atsaucoties uz datubāzē iekļauto kontaktinformāciju, var sazināsies tieši ar izvēlēto sadarbības partneri no LU saimes.  

Ir iespēja izteikt savu piedāvājumu par pētījuma veikšanu un/vai nepieciešamajiem risinājumiem, arī nenorādot konkrētu zinātnes nozari vai konkrētu sadarbības partneri no LU (Sadarbības pieteikumi (lu.lv)). Šādā gadījumā, iespējamais sadarbības piedāvājums tiks nosūtīts uz ZPC, lai eksperti varētu tālāk sazināties ar LU pētniekiem, kuri potenciāli varētu pieteikto problēmu risināt.  

 

Kontakti saziņai un papildus informācijai:
Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centrs
zpc@lu.lv

Dalīties