Foto: Elīna Reire

Studiju kursā “Ainavu ekoloģija: teorija un prakse” Ģeogrāfijas un Vides zinātnes maģistratūras studentiem maijā viena diena bija lauku studijas, kurā studenti profesora Oļģerta Nikodemus vadībā apmeklēja Rīgas piepilsētas mežus un Gaujas Nacionālo parku.

Piepilsētas mežos studenti praktiski iepazinās ar ainavu ekoloģiskajiem procesiem (ekosistēmu sukcesiju, mežu ugunsgrēku un kaitēkļu radītās izmaiņas) mežu ainavā un dabā. Tiekoties ar pašvaldības uzņēmuma SIA “Rīgas meži” valdes locekli Jāni Ģērmani, Meža apsaimniekošanas daļas vadītāju Juri Zariņu un Vides projektu vadītāju Lauru Veinbergu, studenti tika iepazīstināti ar pilsētas mežu ainavu ekoloģiskā plāna izstrādāšanas metodoloģiju un mežu apsaimniekošanu atbilstoši plānam, kā arī izaicinājumiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības “zaļās vienošanās” prasību ieviešanu mežsaimniecībā.

Lauku studiju laikā tika apmeklēts arī Gaujas Nacionālais parks, kas šogad svin 50 gadu jubileju kopš tā dibināšanas. Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņs Zīverts studentus informēja un iepazīstināja ar ainavu veidošanu (skatu atvēršanu, parkveida pļavu atjaunošanu) Gaujas Nacionālajā parkā.

Plašas diskusijas izvērtās par egļu astoņzobu mizgraužu izplatīšanos aizsargājamās dabas teritorijās un iespējamo rīcību cietušo mežaudžu apsaimniekošanā. Studenti atzīnīgi vērtē šāda veida studijas, kas būtiski papildina auditorijās un laboratorijās apgūtās zināšanas un praktiskās iemaņas.

Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte ir pateicīga SIA “Rīgas meži” un Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas pārstāvjiem par līdzdalību šajā studiju procesā.

Dalīties