Gints Jegermanis 27 gadus ir darbojies Latvijas diplomātiskajā dienestā. Viņš bijis norīkots par Latvijas vēstniecības Krievijā padomnieku, vēstnieku Igaunijā, Dānijā un Zviedrijā, pastāvīgo pārstāvi ANO Ņujorkā, strādājis Ārlietu ministrijā un šobrīd darbojas Latvijas Ārpolitikas institūtā.

Gints aizraujošā stāstījumā ĢZZF studentiem un pasniedzējiem izklāstīja Latvijas, Eiropas, ASV, Ķīnas un citu valstu intereses Arktikā, raksturojot globālo ģeopolitikas arēnu, kurā norisinās nerimstoša cīņa par ietekmi un resursiem. Arktika kā klimata pārmaiņu epicentrs, potenciālo derīgo izrakteņu (tai skaitā retzemju metālu) ieguves un jaunu kuģošanas ceļu apgabals ieņem aizvien lielāku nozīmi ģeopolitikā. Vieslektors motivēja klausītājus izprast ģeopolitikas vēsturiskās nianses un saspringto mūsdienu situāciju, kurā Krievija un Ķīna nav zaudējusi ideju par pasaules iekarošanu – īpaši ar ekonomiskiem paņēmieniem, kuros “zaļajām tehnoloģijām” ir noteicošā loma.

Lekcijas nobeigumā vieslektors uzsvēra, ka Ķīnas ambīcijas un ekonomiskās intereses polārajos reģionos strauji pieaug un bieži vien tās tiek slēptas pat zem pētniecības aizsega. Vairāk par Ķīnas interesēm Arktikā var izlasīt šeit.

Dalīties