Jau piekto gadu Latvijas ģeogrāfijas skolotāji tiekas Latvijas Universitātes 80. starptautiskās zinātniskās konferences Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē sekcijā "Ģeogrāfijas un vides izglītība". Šogad sekcija norisinājās 11. un 12. februārī, attālināti Zoom platformā, pulcinot kopā gandrīz 100 skolotājus no visas Latvijas. Sekcijas ietvaros mūsu fakultātes pasniedzēji dalījās ar jaunākajām atziņām ģeogrāfijas nozarē, savukārt, skolotāji – ar pieredzes stāstiem un praktiski pielietojamajām aktivitātēm.

Sekciju atklāja SIA “Jāņa sēta” galvenais redaktors Jānis Turlajs ar izzinošu, pārdomas raisošu stāstu par sociālo un ekonomisko faktoru izraisītajiem konfliktiem Āfrikas kontinentā. ĢZZF asociētais profesors Māris Bērziņš dalījās ar veiktā pētījuma rezultātiem par radošajās un zināšanu ietilpīgajās nozarēs strādājošo ģeogrāfiju un demogrāfisko profilu. Savukārt, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotājs Andris Ģērmanis dalījās ar UNESCO iniciētās aktivitātes “Pasaulē lielākā stunda” piemēriem klimata izglītības jomā.

Mūsu fakultātes docents Imants Kukuļs  aicināja ikvienu skolēnu iesaistīties Vides akadēmijā, kas ir fakultātes iniciatīva skolēniem vides izglītības apguvei. Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra klimatoloģe Marija Kiršteine padalījās ar skolotājiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājiem noderīgu rīku “Klimata portāls”, kur apkopta jaunākā informācija par katra mēneša klimatiskajiem aprakstiem un lietderīgs kartogrāfiskais materiāls. Daina Keidāne izstāstīja par starptautiskā projekta pieredzi un materiāliem, izmantojot konstruktīvās žurnālistikas metodi. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas ģeogrāfijas skolotāja Ina Jukēvica dalījās pieredzē par daudzveidīgu digitālo rīku, paņēmienu izmantošanu, kuri būtiski atvieglo katra skolotāja darbu. Stāstījumu par digitālajiem rīkiem turpināja fakultātes pētnieks Ģirts Burgmanis, prezentējot arī uzdevumu veidošanas stratēģijas.

Otrās dienas sesijas laikā skolotāji dzirdēja ĢZZF docenta, Jura Paidera stāstījumu par globālās attīstības tendencēm, kuras viennozīmīgi liek aizdomāties un izgaismo kritiskās domāšanas prasmju nepieciešamību ģeogrāfijā. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotāja Zaiga Tenisone dalījās ar skolēnu veikto lauka pētījumu rezultātiem, idejām un datu iegūšanas un vizualizēšanas rīku ArcGis Collector.  Par projekta “Young Innovators” pieredzi- metodēm un rīkiem, kuri pielietojami ģeogrāfijas stundās stāstīja Aizkraukles novada vidusskolas skolotāja Žanna Murahina. Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja Santa Baumane un Līna Bužoka no Ikšķiles vidusskolas dalījās ar lietderīgiem mācību paņēmieniem un metodēm - piemēriem ģeogrāfijā kompetenču pieejas realizēšanai. Savukārt, Elīza Skutāne, Latvijas Nacionālā dabas muzeja muzejpedagoģe “atklāja mums muzeju no jauna”, prezentējot jaunumus un izstrādātos atbalsta materiālus skolotājiem, kā arī ikvienam interesentam. Par mācību materiālu un dažādu digitālo rīku platformu “DigiKlase” uzzinājām no projekta vadītājas Katrīnas Elizabetes Puriņas-Biezās.

Paldies dalībniekiem par aktīvu dalību konferencē, kā arī paldies skolotājiem un kolēģiem par dalīšanos pieredzē!

Konferences prezentācijas un ierakstus iespējams saņemt, rakstot sekcijas vadītājai, Guntai Kalvānei: gunta.kalvane@lu.lv 

Dalīties