2021. gada 26. augustā plkst. 10.00 attālināti notiks Latvijas Universitātes Vides zinātnes promocijas padomes atklātā sēde, kurā VAIRA OBUKA aizstāvēs promocijas darbu "Sapropelis biokompozītmateriālu izstrādei: īpašību izpēte un pielietošanas iespējas" zinātnes doktora (Ph.D.) grāda iegūšanai zemes zinātnēs, fiziskajā ģeogrāfijā, vides zinātnēs. Darba vadītājs – Dr.habil.chem., profesors Māris Kļaviņš.

Promocijas darba mērķis ir izpētīt sapropeļa īpašības un iespējas to izmantot biokompozītmateriālu izstrādei izmantošanai lauksaimniecībā, celtniecības nozarē un citās jomās, kā arī pārbaudīt iegūto materiālu īpašības attiecībā uz to pielietošanas iespējām. Biokompozītmateriālu paraugi tika veidoti, izmantojot dažādu veidu sapropeli kā saistvielu un bērza koksnes slīpputekļus, bērza koksnes šķiedru, kaņepju spaļus un šķiedru, aerosilu, mahagonijas zāģu skaidas kā pildvielas. Sapropeļa kā līmvielas īpašību pārbaudei tika izmantots bērza lobītais finieris, dižskābarža finieris un gabalkūdra. Darba teorētiskā daļā ir veikts pārskats par sapropeļa īpašībām un sastāvu, videi draudzīgu būvmateriālu izmantošanas iespējām. Izveidotie biokompozītmateriāli tika analizēti nosakot to mehānisko izturību, siltumvadītspēju, mikrobioloģisko stabilitāti, biodegradāciju, kompozītmateriālu novecināšanos, kompozītmateriālu spiedes un lieces izturību, skaņas izolācijas īpašības, pašaizdegšanās iespējas.

Promocijas darbā pierādīts, ka, izmantojot vietējos resursus, piemēram, sapropeli, un ražošanas procesa blakusproduktus, piemēram, bērza koksnes slīpputekļus, koksnes šķiedras, kaņepju spaļus un šķiedru, būvniecībā un lauksaimniecībā ir iespējams izstrādāt videi draudzīgus biokompozītmateriālus, tos pielāgojot lietošanas vajadzībām. Dabiskā sapropeļa, kas ietilpst biokompozītmateriālu sastāvā, mikrobioloģiskā stabilitāte ir viens no galvenajiem parametriem to pielietošanas potenciālam, un tajā jāietver detalizēts biokomkompozītmateriālu novērtējums attiecībā uz galvenajām mikroorganismu grupām, kas ir sastopamas celtniecības materiālos. Sapropeļa biokompozītmateriālu mehāniskās un siltumizolācijas īpašības ir līdzīgas ar komerciāli pieejamiem materiāliem, kas liek secināt, ka sapropeļa biokompozītmateriālus varētu līdzīgi izmantot būvniecības nozarē.

Atslēgas vārdi: sapropelis, saistviela, kompozītmateriāls, mikrobioloģiskā stabilitāte, biodegradācija

Recenzenti:
Doc. Dr. Vaidotas Valskys (Viļņas Universitāte, Lietuva)
Prof. Dr. sc. ing Francesco Romagnoli (Riga Technical University)
Asoc. prof. Dr.geogr. Iveta Šteinberga (Latvijas Universitāte).

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkas Daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, 2. stāvā, 203. telpā) divas nedēļas pirms aizstāvēšanas.

Darba kopsavilkums (latviešu valodā)
Summary (angļu valodā)

Atklātajā sēdē būs iespējams piedalīties tiešsaistē Zoom platformā. Lūdzam interesentus reģistrēties dalībai sēdē līdz 2021. gada 20. augustam, rakstot uz e-pastu: oskars.purmalis@lu.lv.

Dalīties