Jau divpadsmito gadu notiek Latvijas Gada ģeovietas izvirzīšanas pasākums. biedrība “Latvijas Petroglifu centrs” to aizsāka 2008. gadā, bet biedrība “Ziemeļvidzemes ģeoparks” koordinē sesto gadu. Tuvojas jaunā, 2021. gada sākums, kad Latvijas sabiedrības uzmanība atkal jāpavērš ģeoloģijas virzienā izvirzot “Latvijas 2021. gada ģeovietu”. Biedrība Ziemeļvidzemes ģeoparks ļoti vēlētos atkal iesaistīt Gada ģeovietas izvērtēšanas un nominēšanas procesā visplašāko ģeologu sabiedrību, kā arī citu nozaru darbiniekus, kam ģeoloģija ir tuva.

2020. gadā ģeovietas popularizēšana noritēja atbilstoši tradīcijai – bija ģeovietas prezentācijas pasākums, ar sabiedrības iesaistīšanos – informācijas stenda atklāšana, ģeologu skaidrojoši stāstījumi, kā arī pārgājiens. Pasākums epidēmijas dēļ pārcēlās no tradicionāli bijušā maija uz septembra nogali, kad pasaulē mēdz atzīmēt Pasaules ģeoloģiskā mantojuma dienu. Tas bija gana labi apmeklēts. Gada ģeovietu aktīvi atbalstīja Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar Ludzas novada pašvaldību - ir izveidota 1,5 km gara taka Valna dūbes apskatei. Liels paldies visiem, kas aktīvi iesaistījās!

2017. gada ģeovieta bija Dzerkaļu kalns Latgales augstienē,  2018. gadā – Raunas Staburags Vidzemē, 2019. gadā - Vidzemes jūrmalas stāvkrasti, bet 2020. gadā – Valna dūbe atkal Latgales augstienē.

Tādējādi, pēdējos 4 gadus Gada ģeovietas ir bijušas Vidzemē un Latgalē. Lai saglabātu taisnīgumu, uz 2021. gadu virzām ģeovietas no Daugavas kreisā krasta, Kurzemes, Rietumlatvijas!

Lūdzu Jūs līdz 2021. gada 5. janvārim, plkst. 24.00 uz e-pasta adresi dainis.ozols@latnet.lv atsūtīt savu viedokli par to, kas varētu būt “Latvijas 2021. gada ģeovieta”, kā arī, vēlams, īsu papildus informāciju:

Ģeovieta; kāpēc tieši šī; iespējamie popularizēšanas pasākumi; risināmās problēmas; vai esat ģeologs/ģeogrāfs, vai citas jomas pārstāvis

       Domājam par Kurzemi, Zemgali, Sēliju, Rīgu!

Pēc saņemto priekšlikumu apkopošanas informācija un nosacījumi balsošanai tiks izsūtīti. Balsošana par izvirzītajām ģeovietām notiks no 2021. g. 7. janvāra līdz 12. janvārim plkst. 24.00.

Balsošanā varēs iesaistīties:

  •  visi, kas būs snieguši savus priekšlikumus (priekšlikuma iesniegšana automātiski tiek ieskaitīta arī kā atbilstošs balsojums, bet to balsošanas gaitā būs iespējams mainīt),
  • ģeoloģijas, ģeogrāfijas profesionāļi un studenti,
  • visi pārējie, bet ar nosacījumu, ka gadījumā, ja balsojumu rezultāti vairākām ģeovietām būs ļoti tuvi, tad par izšķirošām tiks uzskatītas pirmo divu kategoriju balsotāju balsis.

Atbilstoši balsojumu rezultātiem, 2021. gada 14. janvārī biedrība “Ziemeļvidzemes ģeoparks” nosauks “Latvijas 2021. gada ģeovietu”.

Ņemot vērā epidēmijas gaitu, maz ticams, ka 2021. gada maijā situācija ļaus pulcēt cilvēkus Gada ģeovietas pasākumam Tāpēc arī 2021. gadā šis pasākums notiks septembra nogalē  un tiks piesaistīts Pasaules ģeoloģiskā mantojuma dienai.

Vēlos aicināt arī iesūtīt viedokļus un priekšlikumus turpmākai Latvijas Gada ģeovietas procesa organizācijas uzlabošanai.

Lūdzu Jūs sniegt savus priekšlikumus un vērtējumu par Latvijas 2021. gada ģeovietu!

Ar cieņu,
Dainis Ozols, biedrības Ziemeļvidzemes ģeoparks valdes priekšsēdētājs

 

   

Dalīties