LU ĢZZF Ģeoloģijas nodaļas Ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas centrs ir saņēmis finansiālu atbalstu trīs jauniem projektiem, kuri tiks uzsākti nākamajā gadā:

Ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas centrs ir saņēmis finansiālu atbalstu trīs jauniem projektiem, kuri tiks uzsākti nākamajā gadā:

  1. Ar Latvijas Zinātņu padomes finansiālu atbalstu tiks realizēts projekts “Laiktelpiskā pazemes ūdeņu sausuma prognozēšana ar jauktiem modeļiem daudzslāņu sedimentācijas baseinā klimata pārmaiņu ietekmē”. Projekta mērķis ir izstrādāt pieeju laiktelpiskai pazemes ūdens sausuma epizožu novērtēšanai un prognozēšanai heterogēnā sedimentācijas baseinā Baltijas reģionā. Balstoties uz jaunākajām zinātniskajām atziņām un analizējot ilgtermiņa datus, tiks attīstītas jaunas metodes pazemes ūdens sausuma epizožu prognozēšanai laikā un telpā, un novērtēts pazemes ūdens sausuma risks visā Baltijas valstu teritorijā, kā arī prognozēta tā attīstība nākotnē pie dažādiem klimata attīstības scenārijiem.
  2. Pēcdoktorantūras projekta “Klimata izmaiņu ietekme uz pazemes un augsnes ūdens režīmu” mērķis ir raksturot meža augšanas apstākļus pārmitrās minerālaugsnēs mainīga klimata apstākļos. Pētījuma ietvaros izpētes teritorijās tiks noteiktas augsnes un grunts hidroloģiskās īpašības un veikti hidroloģiskā režīmā un augsnes aerācijas mērījumi, tiks izstrādās matemātiskais modelis, kurš apraksta pazemes un augsnes ūdens mijiedarbību ar augiem un atmosfēru.
  3. Projektā GroundEco iesāktā sadarbība ar Igaunijas kolēģiem tiks turpināta jaunajā projektā WaterAct (Vienoti pasākumi efektīvai kopīgu pazemes ūdeņu resursu pārvaldībai). Projekta ietvaros tiks izstrādāta pieeja starpvalstu pazemes ūdensobjektu novērtējumam, un tā tiks ieviesta Gaujas/Koivas un Salacas/Salacas upju baseinos ciešā sadarbībā ar Igaunijas un Latvijas valsts iestādēm un pētniecības institūcijām. Projektā paredzēts izveidot zināšanu bāzi pazemes ūdeņu novērtējuma testu praktiskai ieviešanai, kā arī tiks izstrādāta stratēģija pārrobežu pazemes ūdeņu monitoringam.
 

Ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas centrs ir Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, Ģeoloģijas nodaļas akadēmiska struktūrvienība. Centrs ir izveidots 2012. gadā balstoties uz ESF projekta "Starpnozaru zinātnieku grupas un modeļu sistēmas izveide pazemes ūdeņu pētījumiem" zinātniskās grupas bāzes. Centra darbības virziens ir īstenot kompleksus, starpdisciplinārus zinātniska un praktiska rakstura pētījumus dažādās ģeoloģijas, īpaši ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas, jomās.

 

Vairāk par centru un tā aktivitātēm vietnēs:

  gprm.lu.lv/

  LUGPRM

 

Dalīties