Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties dabas vērošanas zibakcijā, 30. aprīlī, Eiropas Zinātnieku nakts pasākuma dienā, iesūtot zinātniekiem sezonālo dabas norišu attēlus.

2021. gada pavasaris Latvijas teritorijā ir bijis nedaudz vēlāks kā citus gadus, jo īpaši salīdzinot ar netipiski agro un silto pagājušā gada pavasari. Ja pavasaris ir agrs, tad augu attīstība notiek pakāpeniski un ilgāk, savukārt vēlos pavasaros – lapu plaukšana un ziedēšana iestājas strauji. Lai labāk izprastu dabas norises un reģionālās atšķirības, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātnieki aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties zibakcijā.

Zibakcija “Viena diena Latvijā” notiks š.g. 30. aprīlī visā Latvijas teritorijā. Iedzīvotāji aicināti nofotogrāfēt:

1. parastās ievas;
2. āra bērza;
3. mājas ābeles tuvplānus.
Vislabāk fotografēt dienvidu pusē novietotos zarus acu augstumā.

Norādot apdzīvotas vietas pasta indeksu vai arī vietas koordinātes, ja ir zināmas, atsūtīt minēto augu sugu fotogrāfijas saziņas vietnē WhatsApp nr. 28958538 vai uz e-pasta adresi gadalaiki2021@gmail.com .

Pētījumam izvēlētas viegli atpazīstamas un bieži sastopamas koku sugas. Ja tuvumā nav atrodamas visas sugas, iedzīvotāji aicināti iesūtīt pieejamo sugu attēlus, piemēram, tikai mājas ābeles tuvplānus vai, piemēram, trīs vai četras āra bērza fotogrāfijas, kuri atrodami tuvākajā apkaimē. Fotogrāfiju daudzums nav limitēts. Pirms fotogrāfiju sūtīšanas lūgums pārliecināties, vai fotogrāfijā nav redzama sensitīva informācija kā ielas un mājas nosaukums, personas seja.

Digitālās fotogrāfijas arvien biežāk tiek izmantotas fenoloģijas pētījumos, paralēli citām metodēm kā satelītdatu datu analīze, herbāriju materiāli, un brīvprātīgo novērotāju ievāktā informācija.

Iesūtītie attēli tiks izmantoti fenoloģiskā modeļa pārbaudē un reģionālo atšķirību izvērtējumā.  Ar rezultātiem ikviens interesents varēs iepazīties “Zinātnieku nakts” pasākumā, kurš notiks 30. aprīlī plkst. 18.30–23.00. Sekojiet līdzi https://www.zinatniekunakts2021.lv

Iesaisties zinātnē! #pavasaris2021  #ZinātniekuNakts

Sabiedrības iesaiste zinātnē (citizen science) ir plaši izplatīta prakse pasaulē, kura, pieaugot iegūto datu apjomam, kļūst arvien populārāka. Fenoloģisko jeb dabas ritmu fiksēšana ir viena no vissenākajām formām, kā sabiedrība iesaistījusies zinātnē.

Vairāk informācijas:
Dr. ģeogr. vadošā pētniece Gunta Kalvāne
E-pasts: gunta.kalvane@lu.lv
Tālr.: 28665753

Zibakcija organizēta ERAF projekta Klimata pārmaiņu ietekme uz fitofenoloģiskajām fāzēm un ar to saistītie riski Baltijas reģionā (1.1.1.2/VIAA/2/18/265) ietvaros.


Jau šo piektdien, 30. aprīlī, no plkst. 18.00 līdz 23.00 attālināti norisināsies pasākums Zinātnieku nakts 2021 teju 20 paralēlās tiešraidēs piedāvājot ap 200 dažādas Latvijas zinātnieku sagatavotas aktivitātes bērniem un pieaugušajiem. Šogad pasākumu par tēmu “Zinātnes sasniegumi nākotnei” vietnē zinatniekunakts2021.lv organizē Latvijas Universitāte.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākums Latvijā notiks jau 15. reizi un šogad vietnē zinatniekunakts2021.lv būs pieejams interesentiem jebkurā vietā Latvijā un pasaulē. Teju 20 paralēlās tiešraidēs Zinātnieku nakts 2021 apmeklētāji varēs vērot ap 15 dažādu Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu sagatavotās lekcijas, diskusijas, demonstrējumus, viktorīnas un citas aktivitātes, starp kurām sev piemērotākās programmā varēs atlasīt pēc trīs kategorijām -  Mazie pētnieki, Izzinātāji un Lielā zinātne.

           

Dalīties