Marta mēneša beigās noslēgsies Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas finansētā projekta “Atmosfēras piesārņojuma kartēšana un novērtēšana ICP Vegetation programmas “Smago metālu, slāpekļa un noturīgā organiskā piesārņojuma (NOP) saturs sūnās monitoringa” ietvaros” realizācija.

Projekta nosaukums: “Atmosfēras piesārņojuma kartēšana un novērtēšana ICP Vegetation programmas “Smago metālu, slāpekļa un noturīgā organiskā piesārņojuma (NOP) saturs sūnās monitoringa” ietvaros”.

Projekta īstenošanas laiks: 01.08.2020-31.03.2021

Projekta mērķis: Projekta mērķis ir nodrošināt ICP Vegetation programmas “Smago metālu, slāpekļa un noturīgā organiskā piesārņojuma (NOP) saturs sūnās monitorings” koordinācijas centru, kā arī Latvijas Republikas lēmumu pieņēmējus (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), pašvaldības) ar datiem par atmosfēras piesārņojumu ar smagiem metāliem (Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, V, Zn) un slāpekli un tā izmaiņām laikā un telpā.

Projektu īsteno: LU ĢZZF - G. Tabors (vadītājs), A. Glāzere, B. Dirnēna, K. Bagāta, L. Arbidāns, K. Viligurs, G. Brūmelis – sadarbībā ar projekta sadarbības iestādi VARAM Vides aizsardzības departamentu. Projekts realizēts ar LVAFA finansiālo atbalstu.

Projekta gaitā tika īstenoti vairāki darba uzdevumi, ieskaitot sūnu paraugu ievākšana, ievākto sūnu paraugu pirmējā sagatavošana analīzēm, sūnu paraugu ķīmiskā apstrāde un analizēšana, iegūto rezultātu apkopošana un iegūto rezultātu prezentēšana.

Projekta ietvaros 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī priežu mežaudzēs visā Latvijas teritorijā apsekots 101 parauglaukums, kuros tika ievākti Pleurozium schreberi sūnu paraugi. Pēc tam sūnu paraugi tika izžāvēti 40°C temperatūrā un attīrīti no skujām, lapām un citiem piemaisījumiem. Tālākai analīzei tika atdalīta sūnas zaļā daļa, kas raksturo pēdējo trīs gadu pieaugumu. Sūnu paraugu pirmējās apstrādes veikta sūnu paraugu ķīmiskā apstrāde un analizēšana, kura veikta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes augsnes laboratorijā.

Pēc sūnu izanalizēšanas tika apkopoti iegūtie rezultāti, kā arī iegūto rezultātu prezentēšana divās starptautiskās konferencēs (ICP Vegetation un LU 79. starptautiskajā zinātniskajā konferencē).
 

Dalīties