Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes asociētā profesora, ģeoloģijas doktora Ivara Strautnieka grāmata „Čehija – vulkānu zeme” ir veltīta vienai no skaistākajām Centrāleiropas zemēm – Čehijai, īpaši Bohēmijai. Bohēmija izceļas ar ļoti lielu ģeoloģisko daudzveidību, virsmas reljefa formu dažādību, unikālām vulkāniskajām ainavām, kā arī bagātu kultūras mantojumu. Labi ilustrētajā monogrāfijā sevišķa uzmanība ir pievērsta Bohēmijas vulkāniem, un tā ietver autora 15 gadu ilgā periodā veiktos pētījumus.

Grāmatas lasītājam atklājas Čehijas senie vulkāni, kas ceļotājiem, tūristiem un pat ģeogrāfiem visbiežāk paliek nepamanīti. Tā ir daudziem vēl nezināma pasaule, ar tikai tai raksturīgiem  izdzisušo vulkānu siluetiem, vulkāniskā reljefa formu un iežu dažādību. Grāmata sniedz ziņas arī par pēcvulkāniskajām parādībām, īpaši termālajiem ūdeņiem un to nozīmi cilvēku ikdienā. Izdzisušie vulkāni, galvenokārt, ir izvie­tojušies Čehijas R–ZR daļā. Precīzs vulkānu kopskaits ir grūti nosakāms - tas nav mazāks par tūkstoti.

Monogrāfija ir gan kā mācību līdzeklis ģeogrāfijas, ģeoloģijas un vides zinātnes studentiem, gan kā vērtīgs izziņas avots interesentiem, gan arī saistoša lasāmviela  zinātkāriem lasītājiem. Tā lieti noderēs Eiropas apceļotājiem, gidiem un tūrisma maršrutu veidotājiem, ļaujot ar citām acīm skatīt Čehijas dabu, ainavas un kultūrvēsturi.

2021. gada 27. martā no plkst. 11.00 Latvijas Ģeogrāfijas biedrības rīkotajā tiešsaistes pasākumā Zoom platformā notiks Ivara Strautnieka grāmatas "Čehija - vulkānu zeme" prezentācija.

Grāmatu izdevis Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds, turpinot ieguldījumu akadēmisko zināšanu pārnesei no zinātnes un pētniecības sabiedrībai.
Izdevumu var iegādāties Latvijas lielākajās grāmatnīcās; ar to var iepazīties LU Dabas mājas Dabaszinātņu bibliotēkā, LU Akadēmiskajā (Misiņa) bibliotēkā un Latvijas reģionu bibliotēkās.

   

Dalīties