No 2020. gada 13. jūlija līdz 3. augustam Latvijas Universitātē notiks pieteikšanās bakalaura līmeņa studijām. Aicinām iepazīt savu nākotnes fakultāti no dažādiem skatupunktiem!

Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte (ĢZZF)

ĢZZF pētnieki ir bijuši visur – pat Antarktīdā! Fakultāte piedāvā daudzpusīgas starpdisciplināras studiju programmas un modernu studiju vidi. Pie mums studē tieši to, ko pieprasa darba tirgus!

Esi pieprasīts, esi fleksibls!
Nodarbinātības nestabilitāte ir 21. gadsimta dzīvesveids, un darba devēju prioritāte ir spēcīgu personību piesaistīšana. ĢZZF studiju programmas piedāvā vispusīgas starpdisciplināras zināšanas, prasmes un kompetences, kas sagatavo mūsdienu darba tirgum, palīdzot topošajam darba tirgus dalībniekam izkopt personiskās iezīmes un būt fleksiblam, iemācīties ātri pielāgoties pārmaiņām.  

Izkop individuālās prasmes!
Kritiskā domāšana, radošs darbs komandā, gatavība pārmaiņām, pielāgošanās spējas, stresa noturība un daudzas citas individuālās prasmes darba devēji novērtē vairāk nekā specifiskās zināšanas, kuras mūsdienās ātri noveco. ĢZZF daudzpusīgās starpdisciplinārās studiju programmas piedāvā izcilu iespēju attīstīt studējošā personīgās prasmes un attīstīt holistisku skatījumu, kas ir nenovērtējams ieguvums globalizētajā pasaulē.  

Jau studējot fakultātē, no studenta “sola”, ir iespēja iesaistīties dažādu vietējo un starptautisko projektu realizācijā.

Kur strādā ģeogrāfi?
Daudzi ģeogrāfi jau studiju beigās atrod darbu valsts un pašvaldību iestādēs, un valsts uzņēmumos. Daudzi ģeogrāfi veido veiksmīgu karjeru Latvijas lielākajos tūrisma, kartogrāfijas, transporta un loģistikas, sakaru, enerģētikas uzņēmumos. Salīdzinājumā ar citiem speciālistiem, ģeogrāfiem ir daudz lielākas priekšrocības privātā sektora uzņēmumos, kuros nepieciešams organizēt un analizēt preču un pakalpojumu telpisko izplatību.
Kamēr vieni jūtas bezspēcīgi bez GPS navigatora, ģeogrāfi ir tie, kas orientējas telpā, veido ceļu kartes un izcili konkurē darba tirgū, jo ģeogrāfiem ir spēja vispusīgi redzēt likumsakarības. Ģeogrāfi katrā ceļojumā un jaunatklātā vietā prot kompleksi novērtēt dabu, cilvēkus un ekonomiku. Studēt ģeogrāfiju nozīmē iegūt zināšanas arī par pasaules valstu un kultūru atšķirībām, kā arī mūsdienās īpaši svarīgo - starpkultūru komunikāciju. Aktīvs ģeogrāfs un erudīcijas spēļu dalībnieks Dāvis Valters Immurs: “Ģeogrāfiem darba piedāvājumu netrūkst, bet, ja strādāt nav vēlmes, naudu var pelnīt arī erudīcijas šovos TV”.

Kur strādā ģeologi?
Ģeologiem ir labas iespējas atrast darbu savā specialitātē – darbinieki ir vajadzīgi privātos uzņēmumos, kas nodarbojas ar grunts pētījumiem būvdarbu vajadzībām, pazemes ūdeņu un derīgo izrakteņu izpētes darbiem, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs.
Latvijā ģeologu zināšanas un prasmes ir ļoti pieprasītas darba tirgū. Ģeologi ir tie, kas izpētī pazemes ūdeņu pieejamību, noskaidro grunšu noturību pirms būvdarbiem, kā arī meklē derīgos izrakteņus. Kā miljardiem gadu senajā pagātnē Zeme no verdošas lavas pikas pārvērtās par bumbu ar ledus garozu un pēc tam par zaļojošu dzīvības oāzi? Kā leduslaikmeti ir saistīti ar kontinentu kustībām un vulkānisko ciklu? Kāpēc mūsdienu klimata pārmaiņas atšķiras no visa ko, Zeme līdz šim ir pieredzējusi? Ģeologi var atbildēt uz šiem jautājumiem, jo izprot pasauli plašāk un dziļāk. Viņi dodas tuvās un tālās ekspedīcijās, izmanto modernas metodes un iekārtas, veido kartes un datormodeļus.

Kur strādā vides zinātnes studiju programmu absolventi?
Absolventiem ir plašas darba iespējas – sākot no Eiropas Komisijas, VARAM un tās pakļautajām institūcijām, līdz nevalstiskajām organizācijām. Daudzi programmu absolventi strādā privātās vides konsultatīvās firmās, ražošanas un pakalpojumu uzņēmumos. Tautsaimniecībā aizvien nozīmīgāka kļūst vides kvalitātes vadība, videi draudzīgas ražošanas risinājumi, vides tehnoloģiju ieviešana, kuru realizācijai vajadzīgi vides zinātnes speciālisti.
Vides zinātnes speciālisti ir tie, kas Latvijas pašvaldību un valsts institūciju lēmumos palīdz saglabāt un uzturēt līdzsvaru starp cilvēka saimniecisko darbību un vides aizsardzību. Vides speciālisti šodien ir daudzu inovāciju ierosinātāji un neaizstājami padomdevēji progresīviem uzņēmējiem, sniedzot savas zināšanas videi draudzīgākas industrijas izveidē.

   

Dalīties