4. aprīlī sekmīgi norisinājās vieslektora Dr. Deivida Makkolluma (David McCollum) no Sv. Andreja Universitātes (St. Andrews University) Skotijā lekcijas par Austrumeiropas migrantu pētījumiem Lielbritānijā - darba tirgu dinamiku un "Brexit".  

Vieslekciju organizēja Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeogrāfijas nodaļas Cilvēka ģeogrāfijas katedra.


   Visplašāko studentu un mācībspēku interesi izraisīja jautājumi par "Brexit" jeb Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Kā atzina migrācijas pētnieks no Skotijas - pašlaik valda liela neskaidrība par turpmāko notikumu gaitu izstāšanās sakarā. Izstāšanās balsojuma ģeogrāfija parāda, ka Skotijas un arī Ziemeļīrijas iedzīvotāji labprāt paliktu ES sastāvā, taču kā Lielbritānijas daļai tai būs jāpakļaujas Londonas lēmumam. Visvairāk izstāšanās balsu bija Anglijā un arī Velsā. Par izstāšanos vairāk balsoja gados vecāki iedzīvotāji. Ļoti būtiska ietekme ir arī politisko partiju ietekmes sadalījumam dažādās teritorijās Lielbritānijā. Būtiskākās neskaidrības rada robežas ieviešana starp Īriju un Ziemeļīriju, kas pēc "Brexit" būtu Eiropas ārējā robeža. Papildus tam nepieciešams ieviest skaidrus imigrācijas nosacījumus.

Lekcijas prezentācija pieejama  šeit

Dalīties